2011. május 26., csütörtök

Rudnay Gyula - Csatajelenet olajfestmény - Jelenlegi ára: 1 Ft

Rudnay Gyula - Csatajelenet című olajfestménye monumentális, csodálatos, egyedileg a képhez készített korabeli keretben, réztáblával! A kép előtt üveg van.
Hátoldalán több kiállítási cimke is található 1955-ből (ahogy a fotókon is látható)! A jobb felső sarokban lévő piros keretes cimke, mintha bírálati cimke lenne, sorszámmal, de már nem teljesen olvasható!
A kép méretei: 40 x 50 cm keret nélkül (67 x 78 cm kerettel együtt)
A kép garantáltan eredeti! Aukciókon is sokat szereplő, híres magyar festőnktől! A művész képei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában is!
Komoly gyűjtőknek ajánlom egy komoly gyűjteménybe!
Rudnay Gyula (Pelsőc, 1878. január 9. - Budapest 1957. január 4. ) Kossuth-díjas magyar festőművész, grafikus, iparművész, főiskolai tanár; a bajai művésztelep megalapítója és vezetője.
Az alföldi iskola egyik jeles képviselője, aki Munkácsy Mihály realizmusát, a nagybányai iskola plein air stílusát vitte tovább egyesítve posztimpresszionista elemekkel. Talán egyik legjelesebb képviselője a posztnagybányai stílusnak.
1893– 1894-ben Budapesten az Iparművészeti Iskolában, majd 1895– 1902-ig Münchenben tanult, Hollósy Simon szabad iskolájában, ami azt is jelentette, hogy a nyarakat a nagybányai művésztelepen töltötte. Eljutott Rómába, Párizsba. A magyar hagyomány élesztését tűzte ki célként, ezért Hódmezővásárhelyen élt és alkotott az 1900-as években, 1910-ben Pásztor János szobrász barátjával költözött fel Pestre, s mutatták be műveiket a közönségnek. Első sikerét az 1918-as kiállításán érte el. Külföldön is sok elismerést szerzett. 1924-ben Bécsben nyert aranyérmet, 1925-ben Olaszországban, Svájcban, majd Londonban arattak sikert képei. 1934-ben a fővárosi, 1942-ben az állami nagy aranyéremmel tüntették ki. 1922-től tanára lett a budapesti Képzőművészeti Főiskolának.
„ Tájábrázolásomban a magyar történelem múltjának levegőjét akartam fölidézni” – írta. Képeiben Rugendas kuruckori képeinek hangulatát, Goyára utaló elemeket is találunk. Nagy szerepet játszik nála a fájdalmas nosztalgia. Eltűnt korok után tekint, amiben a Trianon utáni szétszakított ország fájdalma is benne volt. Ezt az érzést szilárd festői tudással, hangulatteremtő képzelettel, képeinek egyedi vonzerejével sikerült megformálni. A „ tegnap művészé” -nek emlegették, de ahogy az irodalmi példában Krúdy Gyulával is történt, ez az inspiráció is teremthet értékes műveket. A modern izmusok vágtató, fel és eltűnő áramában képei egy megtartó, szilárd és vonzó szigetet alkotnak. 1947-ben megalapítója volt a bajai művésztelepnek.
A kép súlya, mérete és sérülékenysége miatt a személyes atvátelt preferálom, de természetesen nyitott vagyok más megoldásra is az átvételt illetően. A Sopron-Győr-Tatabánya-Budapest útvonalon időnként megoldható a személyes átvétel külön szállítási díj nélkül is (amikor éppen mennem kell Budapestre)!



Jelenlegi ára: 1 Ft

Az aukció vége: 2011-05-29 19:38
. Rudnay Gyula - Csatajelenet olajfestmény - Jelenlegi ára: 1 Ft

Fontos